Het onderwerp van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) wordt vaak vertroebeld door mythes en vooroordelen. Een normale verkeerde voorstelling van zaken is de mogelijkheid dat specifieke seksuele geaardheden of seksuele richtingen vrijgesteld zijn van de plaag van seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is echter essentieel om te begrijpen dat seksueel overdraagbare aandoeningen hier niet los van staan. Het maakt niet uit wat iemands seksuele richting of geaardheid is, ze kunnen iedereen treffen. Naast het verspreiden van feitelijke informatie is het uitbannen van deze vooroordelen cruciaal voor het bevorderen van een eerlijke dialoog en moreel seksueel gedrag.
Bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia zijn over het algemeen in verband gebracht met expliciete seksen of seksuele richtingen. De maatschappij kan bijvoorbeeld ten onrechte aannemen dat hoofdmannen die gemeenschap hebben met mannen onkwetsbaar zijn voor sommige infecties of dat hoofddames een gevaar vormen voor andere mensen. Zulke aannames helpen om schande in stand te houden en belemmeren een effectieve preventie en behandeling. In werkelijkheid is seksueel gedrag de oorzaak van de verspreiding van chlamydia, niet iemands geslacht of geaardheid.
Het is belangrijk om te erkennen dat vooroordelen en stigma tegen mensen met chlamydia negatieve gevolgen kunnen hebben. Mensen die veroordeeld of gemarginaliseerd worden, zullen minder snel op zoek gaan naar informatie, tests en behandeling, waardoor ziekten zich kunnen verspreiden en gezondheidsproblemen kunnen verergeren. Door een chlamydia test te laten doen, kan de samenleving zich inspannen om een meer gastvrije en accepterende omgeving te creëren waar mensen openlijk over hun seksuele gezondheid kunnen praten zonder bang te zijn veroordeeld te worden.
Educatie is cruciaal bij het wegnemen van deze vooroordelen. Het kan helpen om stigma’s te verminderen en verantwoordelijk gedrag aan te moedigen om niet-oordelende en inclusieve discussies over seksuele gezondheid aan te moedigen.
De medische wereld moet ook onpartijdig omgaan met SOA testen en behandelingen. Online aanbieders zoals SoaZelftester moeten een veilige omgeving creëren waar patiënten zich vrij voelen om hun seksuele gewoonten en zorgen thuis te delen. Het kan een verandering in het verhaal rond SOA’s en gender/seksuele geaardheid beïnvloeden door respectvolle en deskundige zorg aan te bieden.
Conclusie
Al met al is het van fundamenteel belang om fantasieën over seksueel overdraagbare aandoeningen en hoe deze samenhangen met geaardheid en seksuele richting uit de wereld te helpen. Elk individu dat deelneemt aan seksuele bewegingen en daarbij weinig aandacht besteedt aan geaardheid of richting, is onkwetsbaar voor seksueel overdraagbare aandoeningen. We kunnen werken aan een samenleving die open communicatie bevordert, verantwoordelijk seksueel gedrag ondersteunt en iedereen toegang biedt tot onpartijdige gezondheidszorg door deze mythes te ontkrachten en de juiste feiten te verspreiden. Het is tijd om te erkennen dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar seksuele gezondheid en dat het uitbannen van misvattingen een essentiële eerste stap is op weg naar een meer geïnformeerde en inclusieve toekomst.